Magyar Gyöngy Egyesület

2024. április 28.

A népi ékszerkészítés jövője 4.0

Április 27- én immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Népiékszer-készítés jövője 4.0 című konferencia, mely a Magyar Gyöngy Egyesület és a Hagyományok Háza közös szervezésében valósult meg.

A programot Komjáti Zoltánné, az egyesület alelnöke nyitotta meg.

A délelőtt folyamán a kutatómunka megvalósításának különféle lehetőségeiről, tapasztalatairól szóló előadások kerültek megrendezésre.

Fülemile Ágnes néprajzkutató, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat és a BTK Néprajztudományi Intézet munkatársa A jelképpé vált magyar táj címmel Kalotaszeg múltját kutató-összegző bemutatóját hallgathatták meg a résztvevők. Közel harminc éven át száz településen folytattak terepmunkát férjével, Balogh Balázzsal. Kutatásuk eredményei inspiráló gondolatokkal gazdagították a hallgatóságot.

Kiss Gabriella népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere Kalotaszegi ékszerek szerepe az ünnepi viseletben címmel többek között az MMA ösztöndíjasaként végzett kutatásának megvalósulásáról, gyűjtőútjain szerzett tapasztalatairól tartott érdekes előadást. Emellett Kalotaszeg gazdag gyöngyös viseletei közül a női öltözet változásait szemléltette gyönyörű viseletbemutató keretében.

Délután a zsűrizésről tartott fórumot Csákányi Zoltán, Nagy Gyöngyi és Kiss Gabriella.

A Hagyományok Háza és a Magyar Gyöngy Egyesület a rendezvény keretében pályázatot (is) hirdetett Hímzés - gyöngy - népművészet - A magyar népi hímzésmotívumok és a gyöngy találkozása címmel.

Pályázni magyar népi hímzésmotívumot feldolgozó, igényesen elkészített tárggyal lehetett.

24 pályamunka érkezett a felhívásra.

Az első helyezést Kerkeni Dóra Lilla kalotaszegi öve kapta.

A második legsikeresebb alkotás Henning Edit beregi keresztszemes hímzés alapján készített ékszeregyüttese lett.

A harmadik helyet a következő két alkotás nyerte el:

Fehér Anna kalotaszegi madaras karkötője és virágos nyakéke, Neczné Vajna Zsuzsanna gömöri csomós hímzés ihlette ékszerszettje.

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek és a díjazottaknak!

A programot a Csoóri Sándor alap támogatta.

Az esemény képei megtekinthetők: ITT

Vissza